A szoptatott csecsemők nyelvi képességei 2 éves korban jobbak a soha nem szoptatott csecsemőkhöz képest. Minél tovább tart a szoptatás annál látványosabb ez a különbség derül ki francia kutatók eredményeiből, melyeket a Pediatrics folyóirat legfrissebb, júliusi számában közöltek.

A kutatók a francia EDEN anya-gyerek kohortot vizsgálták. A nyelvi képességek alakulását a CDI teszttel nézték 1387 2 éves gyermek bevonásával. Az általános fejlődést 1199 3 éves gyereknél vizsgálták.

Figyelembe vették, hogy a gyerekek valaha szoptak-e vagy sem, illetve nézték a szoptatási időszak hosszát és ennek hatását is vizsgálták. A vizsgálatok és a statisztikai elemzések során számos olyan faktort is figyelembe vettek, melyek szintén hatással lehetnek a gyerekek eredményire. Ez azért fontos, hogy valóban a szoptatás hatásait tudják azonosítani és kizárjanak olyan tényezőket, mint például a családok szociális helyzete, vagy a születés módja, melyek szintén hasonló irányba befolyásolhatják a vizsgált képességek alakulását.

A valaha szoptatott csecsemők 3.7 ponttal magasabb eredményeket értek el a nyelvi képességeket mérő teszten és 6.2 ponttal jobban teljesítettek az általános képességfelmérő teszten a soha nem szoptatott babákhoz képest. Az eltérés mindkét esetben statisztikailag szignifikáns, ami azt jelenti, hogy nem a véletlenek összjátéka az eredmény. A finom motoros képességei például egyértelműen jobbak voltak a valaha szoptatott csecsemőknek, míg a probléma megoldó képesség a kizárólagosan szoptatott csecsemők esetében mutatott pozitív összefüggést.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a hosszabb ideig tartó szoptatás összefüggésben áll a jobb kognitív képességekkel és a jobb mozgásfejlődéssel a vizsgált 2-3 éves gyerekek esetében.

alvós.jpg

forrás: http://www.jpeds.com/article/PIIS0022347612014254/abstract