A szoptatott csecsemők kisebb eséllyel lesznek epilepsziások és minél hosszabb ideig tart a szoptatás, annál jobb.

A szoptatás időtartamával arányosan csökken az epilepszia kialakulásának valószínűsége derült ki egy Dániában végzett kutatás során, melyről a februári Journal of Pediatrics folyóirat számol be.

 

Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a szoptatás és a későbbi mentális betegségek például a figyelemzavar és a skizofrénia között összefüggés van. Azonban ez az első vizsgálat, amikor a szoptatás és az epilepsziás rohamok közötti összefüggést vizsgálták.

Az epilepszia egy olyan kórkép, melynek során a betegnek visszatérő rohamai vannak, ezek gyakorisága és intenzitása, valamint hossza egyénenként és eseményenként is eltérő lehet. A roham oka az agy normálistól eltérő elektromos aktivitása. Gyógyszeres kezeléssel csökkenteni lehet a rohamok gyakoriságát. A gyermekkori epilepszia sokkal gyakoribb, mint ahogy az a köztudatban él. Az epilepsziás rohamok jellemzően 5 és 20 éves kor között kezdődnek és a gyermekek egy százaléka érintett. A legtöbb esetben (kb. 80 százalék) gyógyszerekkel tünetmentessé tehető az epilepszia és a gyerekek többsége kinövi ezt a betegséget, ami a későbbiekben soha többé nem jön elő.

A dán kutatók 70 ezer 1997 és 2003 között született csecsemő korai táplálását vizsgálták és követték a fejlődésüket egészen 2008-ig. Az anyákkal készített interjúk során vizsgálták, hogy egy éves kor után hány gyereknél fordult elő roham.

A három hónapig szoptatott csecsemőknél 135-ből egy gyermeknek volt epilepsziás rohama egyéves kora után. Akiket legalább hat hónapig szoptattak ott 150-ből egy, a 9 hónapig szoptatott csecsemőknél 200-ból egynél fordult elő epilepsziás esemény.

A kutatók szerint nem meglepőek az eredmények. Az anyatej minden olyan anyagot tartalmaz, amire a normális fejlődéshez, így az agy normális fejlődéséhez is szükség van. A mechanizmusa azonban nem ismert, hogy miért csökkenti a szoptatás időtartama az epilepszia kialakulásának valószínűségét, ennek felderítése további kutatásokat igényelne.

Breastfeeding and Risk of Epilepsy in Childhood: A Birth Cohort Study. Sun Y, Vestergaard M, Christensen J, Olsen J.,J Pediatr. 2011 Jan 11. [Epub ahead of print]