Alternatív Nobel-díj a világ leghíresebb bábájának

Ina May Gaskin amerikai bába volt ebben az évben az alternatív Nobel-díjként ismert Right Livelihood Award egyik kitüntetettje. „A világ leghíresebb bábája” életműdíjat kapott az anya és a gyermek fizikai és lelki egészségét leginkább támogató, biztonságos és nőközpontú szülési módszerek tanításáért és széles körű elismertetéséért.

Ina May Gaskin munkája szerte a világon példaértékű azok körében, akik humánusabb szülészeti gyakorlatot próbálnak alkalmazni a saját országukban és abban próbálják segíteni a nőket, hogy legyen lehetőségük eldönteni, milyen szülési mód a leginkább megfelelő számukra.

Ina May Gaskin elsőként egy iskolabuszon kísért egy szülést 1970-ben. Ez az élmény annyira meghatározó volt az életében, hogy eldöntötte, bábának tanul. Ezt a hivatást az Egyesült Államokban a 20. század elején eltörölték, ezért a 70-es években nem létezett bábaképzés Amerikában. Gaskin ezért megalapította a Farm Bábaközpontot 1971-ben, ahol az eredeti bábaságot gyakorolták és tanították. Ebben az időben az Egyesült Államokban a császármetszések aránya 5 százalék, a Farmon 1,7 százalék volt. 2005-re a császármetszések aránya 30 százalék fölé emelkedett az USA-ban, a Farmon 2 százalék maradt, pedig itt is számos komplikált szülés, ikerszülés, farfekvéses szülés zajlott le.

Az évek folyamán Gaskin körülbelül 1200 szülést kísért, a munkatársaival együtt összesen több mint háromezret. Az ún. Gaskin-fogást, amit hagyományos guatemalai bábáktól tanult, manapság nemzetközi szinten is oktatják. Szülésekről készült videói segítik az olyan technikák, fogások ismertetését, melyekkel megelőzhető az elhúzódó szülés, a rutinszerűen alkalmazott gátmetszés, és sikeresen lehet ikreket és farfekvéses babákat is orvosi beavatkozás nélkül világra segíteni.

1982-ben alapítóként részt vett az Észak-Amerikai Bábaszövetség létrehozásában, melynek fő célja volt, hogy a bábaság gyakorlatának és oktatásának magas szintű standardjait kidolgozza. Azóta létrehozták az Észak-Amerikai Bába Nyilvántartást, egy olyan szakmai szervezetet, mely nemzeti szinten kompetencia-alapú működési engedélyt ad ki az Amerikában tevékenykedő bábáknak, amit az államok több mint felében törvényi szinten is elismernek.

Ina May Gaskin jelenleg fő feladatának tartja az USA-ban egyre növekvő, szüléssel kapcsolatos anyai halálozási arány okainak feltárását és csökkentését. Szót emel a szoptatás támogatásáért és az anya és baba szükségtelen elválasztását okozó kórházi rutinok ellen harcol. Fontos feladatának érzi a puritán szemlélet megváltoztatását, ami sok nőt visszatart a szoptatástól, néhány amerikai államban még manapság sem nézik jó szemmel, ha egy nő házon kívül szoptat.

Ina May Gaskinnak magyarul is jelent meg könyve „Útmutató szüléshez” címmel.