A női eredetű meddőség egyik gyakori oka, az anovuláció, ilyen esetekben a petefészkek nem termelnek érett petesejteket, emiatt nem következik be ovuláció, nincs petesejt, nincs, ami megtermékenyülhetne. A peteérés folyamatának és az ezt szabályozó mechanizmusoknak a vizsgálata igen intenzíven tanulmányozott kutatási terület.

A szabályozásért felelős agyi területek, a hipotalamusz-hipofízis rendszer központi szerepet játszik ebben a folyamatban. Hasuwa és munkatársai a Science legfrissebb júliusi számában számoltak be kutatásaikról, melyben két mikro RNS szerepét vizsgálták egérben, melyek működéskiesése a hipofízisben, azaz az agyalapi mirigyben anovulációt okoz.

A peteérés szabályozása az emlősök, így az egér és az ember esetében is a hipotalamusz-hipofízis-petefészek rendszer hormontermelésén keresztül történik. A kutatók olyan egereket vizsgáltak, melyekben két mikroRNS, a miR200b és miR429 nem működik. Normális esetben ez a két mikroRNS igen erősen expresszálódik, azaz termelődik az agyalapi mirigyben, ahol fontos génszabályozó szerepük van, a ZEB1 fehérje (egy transzkripciós represszor) termelődését gátolják.

Amennyiben a két mikroRNS működése gátolt, gátlás alá kerül a luteinizáló, azaz sárgatest-érlelő hormon (LH) képződése is. A hormonfehérje egyik alegysége ilyenkor nem íródik át. Ennek következtében alacsony lesz a sárgatest-érlelő hormon szintje a vérben és nem következik be az ovuláció, nem szabadul ki érett petesejt.

P1300602.JPG

A kutatások során igazolták a két mikroRNS szerepét a peteérés folyamatának szabályozásában. Nélkülük, illetve hiányos működésük következtében meddőség alakulhat ki.

A mikroRNS-ek, az RNS interferencia tanulmányozása egy gyorsan fejlődő kutatási terület. Az alapkutatásokra épülő gyakorlati alkalmazások, terápiák klinikai felhasználása már számos területen folyamatban van és teljesen újszerű megoldásokat kínálhat számos betegség, elváltozás kezelésében.

Részletesen olvashatsz a mikroRNS-ekről és az RNS interferenciáról itt és itt és itt.