Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A vérdopping (Epo) a koraszülöttekért

A bél határoló funkciójának sérülése súlyos emésztőszervi betegségeket idéz elő. Ilyen a koraszülött csecsemőknél az egyik legfőbb halálozási okként szereplő nekrotizáló enterokolitisz (NEC), az anyatejnek azonban védő szerepe van a betegséggel szemben. A tápszerrel táplált koraszülött csecsemőknél gyakrabban alakul ki és súlyosabb lefolyású a betegség, mint az anyatejet fogyasztóknál. A kutatók feltételezik, hogy az anyatej egyik összetevőjének az eritropoietinnek fontos szerepe van ebben.


A bélnyálkahártya átjárhatóságának szabályozásában fontos szerepe van a sejt kapcsoló struktúrák közül az ún. tight junctionnek, ami a belet határoló sejtek közötti anyagáramlásért felelős sejtfelszíni képlet. Ezek a kapcsoló struktúrák szabályozzák a víz, különböző oldott anyagok, elektrolitok felszívódását, továbbá fontos szerepük van a különböző méreganyagok, allergének és kórokozók elleni védekezésben, gátolják azok átjutását a bélüregből a szervezet felé. Ezeknek a képleteknek a hibás működése és ennek következtében a bél határoló funkciójának a sérülése súlyos emésztőszervi betegségeket idéz elő. Ilyen például a koraszülött csecsemőknél az egyik legfőbb halálozási okként fellépő csecsemőkori nekrotizáló enterokolitisz. Az anyatejnek védő szerepe van a betegséggel szemben. A tápszerrel táplált koraszülött csecsemőknél gyakrabban alakul ki és súlyosabb lefolyású a nektrotizáló enterokolitisz, mint az anyatejet fogyasztóknál. A kutatók feltételezik, hogy a tej egyik összetevője, az eritropoietin (Epo) fontos szerepet játszhat ebben a folyamatban. Az eritropoietin számos feladatot lát el a szervezetben, fontos szerepe van a sebgyógyulásban és a vérképzésben, ez utóbbi tulajdonsága miatt főként a kerékpársportban népszerű doppingszer. Kimutatták továbbá, hogy védi az ereket bélelő endoteliális sejtek közötti kapcsolatokat, illetve hasonló feladatot lát el az agy-vér gát esetében is. A Chicagói Egyetem kutatói feltételezték, hogy a bélben is hasonló szerepet tölt be, ami megmagyarázza, hogy miért mérsékli a nekrotizáló enterokolitisz kialakulásának esélyét.

 

A nekrotizáló enterokolitisz kialakulásában kulcsszerepe van a bélrendszer éretlenségének. Az Erika C Claud által vezetett kutatócsoport ezért egy magzati bélepitélium (a belet határoló sejttípus) sejtvonalon végezte el az elgondolás igazolásához szükséges kísérleteket. Az eritropoietin fokozta a ZO-1 nevű fehérje kifejeződését, méghozzá minél nagyobb koncentrációban volt jelen az Epo, annál több ZO-1 jelent meg. A ZO-1, azaz zonula occludens-1 fehérje a tight junctiont alkotó fehérjék egyike, melyek biztosítják a fizikai kapcsolatot a sejtek között, ugyanakkor határoló funkciójuk is van, vagyis szabályozzák bizonyos anyagok átjutását.

 

Patkányon végzett vizsgálatok során megállapították, hogy a szájon át adagolt Epo csökkentette a nekrotizáló enterokolitisz kialakulásának esélyét 45 százalékról 23 százalékra, ami statisztikailag is jelentős különbségnek számít. Az Epo-kezelés hatására a patkányok bele megőrizte határoló funkcióját és a ZO-1 fehérjét is megóvta a tight junctionökben. A kutatók úgy vélik, hogy a szájon át bevett Epo szerepet kaphat a bélbetegségek gyógyításában.

 

Eredeti közlemény: http://www.jbc.org/cgi/doi/10.1074/jbc.M110.154625

0 Tovább

Hordozni jó!

Az Origo.hu-n megjelent cikkhez egy kis kiegészítés:

Hordozóajánló

Az itt felsorolt hordozók - a teljesség igénye nélkül - mind igen jó minőségűek, anatómiailag is helyes tartást biztosítanak. A kendő akkor jó, ha az anyaga ún. sávolyszövésű, ezek a kendők hosszirányban nem nyúlnak csak szélességükben rugalmasak (ez alól kivételek az ún. rugalmas kendők, azokról most nem esett szó). A hordozók ára igen széles skálán mozog, de még a legdrágább sem kerül többe, mint egy olcsóbb babakocsi.

Csatos hordozók: Manduca, Close-baby, Ergo, Beco

Kendők: Lana, Dydimos, Ellevil Zara, Gipsy mama, Nandu (magyar), Babaközelben (magyar), Amazonas

Mei tai: Hajtka (magyar), Kozy, Gremese (magyar), Bamberoo (magyar készítő) és a kendőgyártók szinte mind készítenek mei tait is.

0 Tovább
12345
»

doctorhousewife

blogavatar

Tudományos alaposságú, megbízható forrásból származó információk gyereknevelésről, -gondozásról és hétköznapi dolgokról. Babahordozás, szoptatás, együtt alvás. Alternatív gyógyászat a tudomány tükrében.

Utolsó kommentek