blogom egyelőre ideiglenesen átköltözik a cafeblogra, további írásokat itt olvashatsz:

http://doctorhousewife.cafeblog.hu/

A képet tanulmányozva elkezdhetsz barátkozni a szappankészításhez szükséges kellékekkel. Olivaolaj hegyek, napraforgóolaj, pálmazsír, kókuszolaj, sheavaj, ezek mind ízlésA képet tanulmányozva elkezdhetsz barátkozni a szappankészítéshez szükséges kellékekkel. Olivaolaj hegyek, napraforgóolaj, pálmazsír, kókuszolaj, sheavaj, ezek mind ízlés szerint. A zöld védőkesztyű alatt a nátrium-hidroxid, illóolajok, szárított levendula és száraz gyümölcstea keverék, különböző formák (muffin és danontje) és a kép alján a szappanok, amiket ma állítottunk össze a Családi Kötődő vendégeivel.

A szappanrecepteket ennek a weboldalnak a segítségével állítottuk össze: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp, egyszerű és élményszerű a használata, angolul van, teljesen kezdőknek és profiknak is ajánlom. a részleteket tanulmányozva mindenre választ kapsz, amit a szappankészítésről tudni kell.

Az alapanyagokat részben az internetről rendeltem, részben a helyi boltban vettem meg.

Fontos, hogy mindent pontosan mérjünk ki és a lúggal elővigyázatosan kell bánni.

Azoknak, akik itt voltak és látták a részleteket leírom röviden, hogyan készül a szappan, mindenki másnak a józan belátására bízom, mit kezd a leírással.


-egy fém lábosba kimérjük a zsírokat
-egy másik fém edénybe a vizet, amit a mosogatókagylóban hideg vízbe állítunk
-majd ebbe a vízbe öntjük bele lassan adagolva és egy műanyag kanállal kevergetve az előre kimért NaOH-t, amíg teljesen feloldódik (védőfelszerelés!!! kesztyű, karok eltakarva, szemüveg)
-icipicit felmelegítjük a zsírokat, éppen csak testmelegre (minden folyadék legyen)
-elő a botmixert és folyamatos mixelés mellett hozzácsorgatjuk a NaOH oldatot, a mixer fejét használat közben mindvégig az elegyben tartjuk, hogy ne fröcsögjön.
-addig folytatjuk a mixelést, amíg homogén fehér krémet nem kapunk, aminek a tetején megmarad a minta (lehet kicsit folyós vagy egész "nivea-szerű")
-ebben a fázisban lehet hozzákeverni egy spatula vagy fakanál segítségével az illóolajat és minden mást, amivel szeretnéd dúsítani.
-egy spatula segítségével (pl. szilikon, amivel a tortákra a krémet is kenjük) megtöltjük a formákat a szappannal.
-folpakkal lefedni, konyharuhával betakarni, 2 nap múlva ki lehet menni a formából és szekrény tetején szárítani, érlelni, mondjuk néhány hétig.
-élvezni, ajándékozni, örülni a saját szappannak.

és néhány recept kezdőknek:

1, érzékeny bőrre egy natúr mindentől mentes szappan érintésnyi shea vajjal
-oliva olaj 362 g
-pálmazsír 90 g
-víz 172
-NaOH 58g

-5 g sheavaj


2, narancsos-feketeribizlis kényeztető szappan
-kókuszolaj 182 g
-napraforgóolaj 136 g
-oliva olaj 136 g
-víz 172,4 g
-NaOH 66,6g

-narancsolaj és szárított gyümi mix

3, és egy szappan a hétköznapokra
-olivaolaj 500 g
-víz 150 g
-NaOH 62 g

-levendulaolaj és szárított levendula