2008-ban fedeztek fel kaliforniai kutatók egy olyan ellenanyagot, ami különösen gyakran volt jelen olyan anyákban, akiknek autista gyermeke született. Az ellenanyag egy olyan molekula, melyet a szervezet immunrendszere a saját sejtjei, bizonyos molekulái ellen termel. Ez az immunválasz kóros folyamat eredménye, hasonlóan az allergiához vagy a lisztérzékenységhez.

A kutatócsoport legújabb kutatásai során kimutatta, hogy az ellenanyag hat féle fehérjéhez képes kacsolódni. Olyan fehérjékhez, melyeknek az agyműködésben van fontos szerepük. Az ellenanyagok a várandós anyában átjutnak a méhlepényen és befolyásolják a magzati agy fejlődését. Emiatt az ellenanyagok jelenléte fokozza a különböző fejlődési eltérések, rendellenességek kialakulásának veszélyét, így hatással vannak az autizmus és az autizmus spektrum zavar megjelenésére is. A kutatók eredményeikről a Translational Psychiatry folyóirat júliusi számában számoltak be.

Az autizmus esetében mindössze 15-20 százalékban ismerjük az okokat, melyek főleg genetikai eredetűek vagy valamilyen fertőzéssel kapcsolatban lépnek föl. Andrew Zimmerman, a Kennedy Krieger Intézet neurológusa, ezért igen jelentősnek tartja az új eredményeket. A kutatócsoport most olyan teszt kifejlesztésén dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy már a terhesség idején megbecsüljék a kockázatát egy esetlegesen jelentkező problémának. Így a szülőknek lehetősége van arra, hogy előre tervezhessenek, és már egészen kicsi korban fejlesztésre vigyék a gyermeket. Az autizmus és az autizmus spektrum zavar esetében a szociális készségek fejlődése eltérő, elmarad az életkorra jellemző fejlettségi szinttől, a korai fejlesztés nagyban javíthatja az érintett gyerekek, családok életminőségét.

Az autizmus kialakulásában szerepet játszó ellenanyagok körülbelül az esetek negyedében fedik fel a háttérben húzódó okot. Fontos, hogy a szülők tudjanak róla, hogy a gyermekük állapotáért, milyen biológiai tényezők a felelősek. Így megérthetik és könnyebben el is fogadhatják, hogy nem ők tehetnek róla. Viszont szülőként, jó ha tudják, hogy mi történhetett és innen már könnyebb továbblépni.

A hat fehérje, melyekhez a felfedezett anyai ellenanyag kapcsolódik, mind fontos szerepet játszanak a magzati agy fejlődésében. Van olyan, amelyik új idegsejtek képződésekor elengedhetetlen. Egy másik az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakításában fontos, elágazódások számát befolyásolja. Van közöttük olyan fehérje, ami az idegsejtek növekedését befolyásolja és a sejt hosszát határozza meg. Megint másik pedig az idegsejtek vándorlását befolyásolja és a sejt génkifejeződésére van hatással.

Az autizmussal vizsgált anyák közel negyedében mutatták ki a vizsgált ellenanyagot, míg az egészséges gyermekek szüleinél mindössze az esetek 1 százalékában volt pozitív a vizsgálat eredménye. A vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az ellenanyag jelenléte az anyában, az esetek 99 százalékában autizmushoz vagy autizmus spektrum zavarhoz vezet.

Állatkísérleteket is végeztek. Nyolc vemhes rézusz majmot oltottak be az érintett anyákból származó ellenanyagokkal. A majom anyák sokkal védelmezőbbek voltak az utódok irányába az első hat hónapban, és az utódok felnőve furcsa, az átlagostól eltérő szociális viselkedést mutattak A kutatók fenntartásokkal kezelik az új felfedezést és hangsúlyozzák, hogy még hosszú vizsgáltok sorára van szükség, hogy megismerjük a részleteket. A jövőben lehetővé válhat olyan gyógyszer kifejlesztése, ami gátolja az ellenanyagok működését, így csírájában lehetne kezelni az okot.

forrás: The Scientist

eredeti források:

D. Braunschweig et al., “Autism-specific maternal autoantibodies recognize critical proteins in developing brain,” Translational Psychiatry, 3:e277, 2013.

M.D. Bauman et al., “Maternal antibodies from mothers of children with autism alter brain growth and social behaviour development in the rhesus monkey,” Translational Psychiatry, 3:e278, 2013.