Talán több dolog is van, amire igaz, hogy egy évtizede még ritkaság volt, két évtizede a legelvetemültebb zöldek már hallottak róla, hogy van ilyen, három évtizede pedig még bárki azt gondolta volna, hogy valami ritka betegség kezeléséről beszélünk.

Most pedig egy magára valamit is adó anya nem teheti meg, hogy a gyerekeit ne tanítsa születésétől fogva a szelektív hulladékgyűjtésre. Mi is elég válogatósak vagyunk.

  • Komposztálunk (fazék tele szerves lebomlókkal), a papírt külön gyűjtjük gyújtósnak (komposzttól jobbra kis kék kuka).
  • A műanyagot a "sárgazsákba" tesszük. A nejlonzacskókat befőttesüvegbe gyömöszölöm további felhasználásra.
  • Bevásárláskor nem kérünk szatyrot (legtöbbször), mert van fonott kosarunk és textilszütyőnk.
  • A befőttesüvegeket elrakjuk a nyári befőzésekhez, törött üveget el szoktuk vinni az utcánkban található szelektív szigethez, ahol időnként vadiúj szekrénykét találunk (a képen láthatod is), máskor kifogástalan, kézzel szövött gyapjúszőnyeget, ami a teraszunkat borítja.
  • Tejet PET palackban hozunk ugyan, de többször is felhasználjuk őket erre a célra, csakúgy, mint a söröspalackokat, mert a sörünk szintén kisipari termék, és újratöltik azt is. Időnként veszünk Kubut, ezek a flakonok is sokszor használhatók, ha már nem bírom kimosni őket, mennek a sárga zsákba.
  • Újabban az UHT tejes dobozokból konyhai tárolóedényeket készítettem a szóródó cuccoknak (mazsola, mák, cukor, mandula stb.) a fölső 10 centit levágtam és kívülről szalvétát dekupázsoltam rájuk, hogy kinézzenek valahogy.
  • Ezen kívül még a tojástartókat is gyűjtjük, mindig viszem a zöldségeshez és újratöltjük őket, ha már megadják magukat, akkor kiváló gyújtós válik belőlük.
  • És természetesen van egy "sima" kukánk is, ami mióta újra mosható pelust használunk szinte üres. Itt Veresen lehet kisebb kukát használni, kevesebb az éves díja is pár ezer forinttal, így ennek is örülünk. A konyhánk, ami nem valami nagy a gyűjtőpont, ahol a szemét válogatódik, ez nem szép, de nem írok most kisregényt az előnyeiről.

P1300498.JPG